SE*Kot-á-Kuril

Kurilean bobtail långhår

 

      

 

Historia 

 

Kurilean bobtail är en 100% naturlig ras, skapad och naturligt selekterad från en MYCKET vacker, men karg, vulkan ögrupp  som kollektivt kallas Kuril Islands. Dessa sträcker sig mellan Ryssland och Japan. Klimatet är hårt med långa vintrar -20 grader och snöstormar, till korta somrar med värme och dimma. Det finns gott om berg, vattenfall, vulkaner och heta källor. Det finns ett rikt djurliv och gott om fågel och fisk.

Kurilöarnas ursprungsbefolkning  kallade sig själv för "AINU". De kallade besökare som kom från fastlandet till deras öar för "KURU". Kuru betyder "mannen som kom från ingenstans" Besökarna i sin tur kallade öborna för KURIL PEOPLE och öarna blev därför kallade KURIL ISLANDS.


Ainu folket döpte öarna, Iturup betyder Stor Lax, Kunashir betyder Svart Ö, Shikotan betyder Bästa Stället. Detta är de södra delarna av Kurilöarna och  det är här Kurilean bobtail lever.

 

Öarnas invånare hade levt isolerade i nästan 150 år innan militärer upptäckte katterna och tog med sig hem till fastlandet. Katterna är mkt uppskattade av öborna för deras exceptionella jaktförmåga.

 

Rasens standard sattes av Lilia Ivanova och Tatiana Botcharova, bägge från Moskva, som under 1990-talet gjorde flera resor till Kurilöarna. Iturup, Shikotan, Kunashir. Där hämtade de hem katter för att starta upp till avel.

Lilia och Tatiana var stora konkurrenter och samarbetade inte alls tyvärr.


Lilia Ivanova hämtade hem katter från ön Kunashir, och skapade Kunashir Cattery. Hon hade en mindre grupp med djur, endast långhåriga. Dessa utvecklade senare sjukdomar och förlorade sin fertiltet pga hennes snäva inavel. Dock är det många katterier som har sin grund i hennes första katters avkommor idag. Dessa katter är endast långhåriga, har en kortare kompakt kropp med ett bredare huvud och en rundad rygg.

 

Tatiana Botcharova startade Renessence Cattery, och hade ett större antal djur, alla tagna från Iturup öarna. Dessa djur var mestadels korthår, hade en längre kropp, flexiblare skelett och mindre huvud. Hennes katter startade upp bra, men efter 8 år hade det gått totalt överstyr och hon hela hemmet fullt av katter, som utvecklade sjukdomar och inte blev korrekt omhändertagna. Många kattungar dog i sina nya hem. Hennes katteri förlorade förtroende och hon lade ned. Idag har hon startat upp igen på ny kula, men frågan är om hon kan återfå folks respekt, och mäta sig med de många nya uppfödare som etablerat sig i Ryssland.

 

I Ryssland har rasen hamnat på en tredje plats i popularitet. Kurilean bobtail blev officiellt erkänd som ras,

21 oktober 1991, av SFF - Soviet Feline Federation.

Den blev godkänd i WCF 1995,

av FiFe 2004 i en långhårig och en korthårig variant, dessa deltar bland korthåtd katter i kat. III.

Och av TICA 2012.

 


Långhårig Kurilean Bobtail är en naturligt uppkommen ras av vild typ med ett vilt ursprung från Kurilöarna utanför Ryssland,och det har gjort att dessa katter har kunnat existera i sin naturliga miljö och korsa sig utan hjälp från människan i århundraden.De har levt isolerade under en längre tid (minst 100-150 år), på en kedja av öar som kollektivt kallas Kurilöarna. I Ryssland finns det flera dokument som hänvisar till att katter med en kort svans, förts hem från öarna av både militärer och forskare i mitten av 1900-talet. Karaktären för Kurilean Bobtail har gjort dem mycket populära.


I sin naturligt vilda livsmiljö, är Kurilean Bobtail känd för att vara både utmärkta simmare och fiskare, som lever tillsammans i flock och är exceptionella råttjägare. Det sägs inte vara några problem för denna katt att fånga en 5 kg fisk eller en hare. De sägs kunna fälla en mindre björn tillsammans! Kurilean Bobtail bedöms vara en mycket sällsynt ras. En del av anledningen till dess sällsynthet är att det föds bara två eller tre ungar i en vild kull, och den föder endast en gång per år i det fria. Hanen tar lika stor del i födseln, uppfostran och omvårdnaden av kattungarna, som honan.


Vid de första kattutställningarna av Kurilean Bobtail (1990) befarade många utländska experter att dessa ryska katter med en kort svans var bara en tyngre typ av Japansk Bobtail. Idag vet vi att den Japanska bobtailen har en helt annan genetik. I själva verket är det sannolikt att Kurilean Bobtail var den ursprungliga källan till mutationen för kort svans. De flesta bobtail raser har skapats av människan, det har INTE Kurilean Bobtail.  Mutationen för svansen är dominant, till skillnad mot Japanese bobtail vars anlag är recessivt.

Det är också viktigt att berätta att dessa gener INTE ger någon annan bieffekt eller några som helst hälsoproblem, som kan uppstå hos andra raser med, eller utan, kort svans.

De har INTE begränsad rörelseförmåga.

De har INTE stelhet eller missbildningar på sin ryggrad.

De har INTE problem med inkontinens eller förstoppning.

De har INTE medfödda hud problem, allergier, ögon & tårkanalsproblem.

De har INTE rastypiska hjärtfel.

De har INTE rasrypiska njurfel.

De har INTE rastypiska höftproblem.

Dessa komplexa gener är isolerade till enbart svansen. Precis som vårt svenska lodjur, som inte heller har några hälsodefekter pga sin korta svans!

 

Självklart kan snäv avel och människors okunskap skapa defekter. Hos alla raser. Det är viktigt att bredda avelsbasen och inte bara stirra sig blind på inavels procent, utan även räkna hur många ggr varje individ faktiskt förekommer i en stamtavla. Inavels procenten kan visa noll FAST det förekommer för mkt inavel. Vissa förfäder har vi idag lärt oss att undvika i stamtavlan, då de kan ge defekter och även bär på albinogenen.

Jag har sett både albinos, ryggmärgsbråck och analprolaps hos uppfödare, som beror på totalt felaktig avel och okunskap. 

 

Karaktär                                                                

Det är en stark, frisk, lågmäld, intelligent & hundlik ras som är mkt tillgiven både människor och andra djur. Den litar på sin omgivning, anpassar sig otroligt lätt i nya miljöer och trivs utmärkt i en lägenhet. De är lättlärda och har oftast inget emot att följa med sin ägare på längre resor. Den är lågmäld men småpratar gärna ibland, har ett lågt nästan kvittrande läte. Då de naturligt är flockdjur trivs de bäst med sällskap, det behöver inte vara annan katt, utan går bra med t ex både hund eller kanin. Kurilean Bobtail har utmärkt balans och har kompenserat sin korta svans med starka muskulösa bakben. Många tycker om vatten och simmar gärna, men det är skillnad på att bada. självmant.. och badas med schampo  ;-)
 

 

 

Huvudet är triangelformat, rundade konturer, flat top, bred vid käkbenets bas, något rundad i profil. Kraftig välutvecklad haka.

Nosen är medellång rak, bred, utan en specifik stopp. En svag lutning från pannan till basen.

Öronen medelstora, breda vid basen, lätt böjd framåt, rundade spetsar. Placerade brett isär. Avståndet mellan öronen är lika med bredden på ett öra.


Ögon är runda och placerade brett isär och något sneda.

Kroppen är kompakt, muskulös med kraftig benstomme, bakbenen högre än frambenen. Rundade ovala tassar.

Pälsen är semilång, fin, slät, av silkeslen kvalitet med minimal underull och täckhår på ryggen.

De ska helst vara försedda med krage och knäbyxor.

 
Svansen består av en eller flera knyckar (minst 2 st för utställningskvalité), kan vara flexibla eller rigida, synlig svans 3-8 cm, storlek och form på svansen bör harmonisera med katt.

 


Fel - svans längd från 8 cm till 12 cm (katten kan närvara vid utställningen)
Diskvalificering - svans längd av mer än 12 cm (katten inte kan delta i utställningen) 

  

Alla färger i kombination med varierande mängd av vitt är tillåtna, men inte färgerna colourpoints, chocolate, cinnamon, fawn, lilac och dessa kombinerade med vitt.

Indelas sedan 2008 i 4 färg grupper.

Solida, mönstrade utan vitt - grupp 1

Solida, mönstrade med vitt - grupp 2

Röda (solida, mönstrade), sköldpaddsfärgade, utan vitt - grupp 3

Röda (solida, mönstrade), sköldpaddsfärgade med vitt - grupp 4

 

Får EJ korsas med andra raser

 

 Poängsumman:                                                                   

Huvud, ögon, öron - 20

Kropp och ben - 30

Tail - 30

Päls och färg - 15

Kondition - 5

Totalt: - 100

 

 

Viktigaste formerna av svansen 
 

Visp-form svans består av 5-10 kotor. Längden går oftast upp till 5-10 cm eller 2 / 3 av normal svanslängd.  Kotorna kan bilda en eller två starkt uttalad veck. En sådan typ av "visp" kommer att se sicksack ut. Boben  på KBL brukar  vara yvig i förhållande till kroppen. Standarden tillåter denna form av svansar. Men en domare måste konstatera att längden överstiger 5 cm och attt svansen harmoniserar med kroppen.

 

Snagformad svans  består mestadels av 2-8 svanskotor. Boben är starkt deformerade och har begränsad rörlighet. Knyckarna känns som kulor. Den kortaste varianten består av 2-3 stela leder. En sådan svans kan

mycket väl se ut som ett litet klump.
 
 

 

Spiral. Denna typ av svans är den vackraste och att föredra. Denna svans består av 5-10 kotor deformerade på ett sådant sätt att de bildar skarpa vinklar i sina korsningar. Dessa skarpa vinklar tillåta svansen rulla sig. "Spiral" kan se ut som en snäcka eller krok.
Kotorna kan vara ledade eller halvfasta. Det kan också vara en kombination av ledade och stela sektioner. I så fall kan katten vifta med ett eller flera avsnitt av sin svans.
.


 

Fördröjd svans, denna form av svansen börjar som en vanlig lång. Med andra ord är det rak och fri från brister i de första 5-7 kotorna, men den slutar med en krok i olika grader av artikulation. I grund och botten är kroken en spiral eller en sicksack. Växlingen mellan böjda och raka avsnitt gör udda kombinationer. Detta är särskilt typisk för de första ättlingarna till honkatter med normal svans. Med denna svans kan katten ej vinna titlar på utställning, men kan användas i avelsprogram.

 

 

 

Alla teckningar och information om bobtailen av Barrayar